REVIEW Lenovo Vibe X2 – Un smartphone performant, cu design îndrăzneț, dar chinezii mai caută încă „Sfântul Graal” al camerei

Publicat: 24/02/2015, 06:59
Actualizat: 10/01/2020, 23:04

DESIGN. După cum spunea cineva pe un forum, acest model este „o oază de culoare într-un deșert dominat de smartphone-uri negre”. Privită din lateral, carcasa modelului testat este un fel de „sandviș” realizat din trei straturi de plastic de culori diferite: argintiu, auriu și portocaliu. Lenovo este prima companie care a avut o astfel de abordare de design. Spatele este argintiu, iar logo-ul Lenovo este așezat la loc de cinste în partea de sus. Există și alte combinații de culori, cu spate roșu și alb.

Ansamblul ecranului (fața telefonului) iese în evidență prin faptul că are o suprafață mai mică decât cadrul lateral. Acest artificiu de design dă senzația că ecranul iese din corpul telefonului și că, deși are un ecran de 5 inci, telefonul este mai mic decât în realitate.

Aranjarea butoanelor și sloturilor este „clasică”. Butoanele fizice, de volum și On/Off, sunt poziționate pe partea din dreapta, slotul audio îl găsim pe marginea de sus, iar portul micro-USB și microfonul pe marginea de jos. Pe partea stângă avem doar slotul pentru cartelă, acoperit cu un capac.

La fel ca în multe alte cazuri, difuzorul este poziționat pe partea din spate, jos, lucru care mie nu îmi place deoarece poate fi ușor obturat cu palma. Prefer difuzoarele frontale, precum cele de pe HTC One (M8).

Terminalul este subțire (7,2 mm) și cântărește puțin (120 de grame). Privit din față se observă că ecranul acoperă foarte mult din suprafață (aproape 72%), iar spațiul dintre ecran și marginea carcasei este foarte mic pe lateral.

Vibe X2, prin culori și unele specificații (cameră frontală de 5 MP) este un terminal care țintește în special tinerii, însă va fi apreciat cu siguranță și de cei care nu se mai află la prima tinerețe.

ECRAN. Este unul de calitate superioară, cu culori și luminozitate excelente. Display-ul, cu diagonală de 5 inci, are rezoluție Full HD (1.080p) și o densitate de 441 ppi. Prin comparație, Samsung Galaxy S5, unul din smartphone-urile cu ecrane de top, are o diagonală a ecranului de 5,1 inci, rezoluție Full HD și o densitate de 432 ppi.

SPECIFICAȚII ȘI PERFORMANȚE. Unii jurnaliști încadrează Lenovo Vibe X2 la categoria mid-range, însă, în opinia mea, terminalul este unul high-end. Procesorul este un MediaTek MT6595m True8Core, care s-a remarcat în teste anul trecut, bătându-se, pe multe segmente, de la egal la egal cu procesoare Samsung și Qualcomm.

Procesorul este ajutat de o memorie RAM de 2 GB. Lenovo Vibe X2 nu are niciun fel de problemă în rularea oricărei aplicații Android, indiferent cât de mare consumatoare de resurse este aceasta. Nu am avut parte de lag sau de blocaje în săptămâna în care am folosit telefonul. De asemenea, acesta nu s-a supraîncălzit nici după sesiuni mai lungi de gaming, lucru care mai rar s-a întâmplat la smartphone-urile testate.

Scos din cutie, Vibe X2 rulează o versiune de Android 4.4 „KitKat” puternic personalizată. Interfața de utilizare seamănă mai mult cu cea a iOS decât cu cea din Android.

Launcher-ul implicit, dezvoltat de Lenovo, este Vibe UI 2.0.

Cei cărora nu le place acest launcher pot instala altul din magazinul virtual Google Play. Recomandările mele sunt Nova Launcher și ADW.Launcher.

Când am verificat dacă sunt disponibile actualizări software, am primit un update firmware, Android 5.0 „Lollipop” nefiind încă disponibil.

Terminalul are o capacitate de stocare internă de 32 GB, suficientă pentru majoritatea utilizatorilor, dar nu dispune de slot pentru card microSD. Problema nu este una mare, dacă ținem cont de ofertele de stocare în cloud disponibile. Utilizatorul poate face backup automat la imagini și clipurile video în servicii precum Google Drive, Box, Dropbox sau OneDrive, iar pentru muzică (în cazul în care are un plan de date bun) poate opta pentru un player cloud precum Style Jukebox, care stochează muzica pe propriul server, iar utilizatorul o accesează prin streaming. Potrivit unor studii, streamingul de muzică la bitrate de 320 Kbps înseamnă un consum mediu de 2,4 MB/minut.

CAMERA. Are un senzor de 13 MP și este mediocră. La lumină naturală scoate imagini bune, însă în condiții dificile (luminozitate scăzută, lumină din față, umbră) are probleme. Camera frontală este de 5 MP și scoate selfie-uri la calitate foarte bună.

Am comparat, pe platforma oferită de GSM Arena, camerele (ambele de 13 MP) de pe Lenovo Vive X2 și Samsung Galaxy A5. După cum se vede, detaliile oferite de Vibe X2 sunt mult mai slabe.

Lenovo Vibe X2 vs. Nexus 6

Camera (mai precis aplicația acesteia) nu este foarte rapidă, deși Lenovo susține contrariul. De câteva ori am ratat fotografierea unui moment din cauza faptului că aplicația a pornit cu întârziere.

BATERIA. Are o capacitate destul de redusă, de 2.300 mAh. Într-un regim de utilizare ușoară veți obține o autonomie de 12 ore. Practic, pleci dimineața de acasă cu telefonul încărcat și când te întorci de la serviciu încă ai suficientă baterie. Preinstalat vine modul Battery Xtension, care poate extinde, potrivit Lenovo, autonomia bateriei cu până la 75%, Acest mod este asemănător cu cel Ultra Power Saving Mode de pe Galaxy S5.

PREȚ: 1.700 – 1.900 lei în magazinele mari

PRO:

– Specificații foarte bune
– Ecran de calitate foarte bună
– Raport bun calitate/preț
– Design unic, reușit
– Preț sub cel al unor terminale cu specificații similare

CONTRA:

– Nu are slot pentru card microSD
– Camera este mediocră

Rating gândul: 4,6/5

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Su-57 vs F-16: Cum se compară cel mai avansat avion de luptă al Rusiei cu...
Câștigă 200 de lei doar în câteva minute! Ciprian a dat lovitura cu o afacere...
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Alpinistul român Gabriel Tabără a murit pe Everest
Cum arată mașina viitorului de la Dacia. Mașina pare desprinsă din filmele SF
Shannen Doherty, ultima DORINȚĂ înainte de a muri. „Pe mine cancerul m-a făcut să... ”
Prima reacţie a părinţilor tânărului ucis de Vlad Pascu, după ce judecătoarea Ancuţa Popoviciu a...
Cât a ajuns să coste roșiile românești în piețe! Românii, în pragul disperării
Avocatul Adrian Cuculis, noi detalii despre reluarea procesului în care este judecat Vlad Pascu: „Lucrurile...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Trebuie să scoți mașina din viteză de câte ori oprești la semafor?
Reuters: Vladimir Putin a pus ochii pe o insulă crucială pentru NATO: ,,Scopul lui Putin...
Operațiunea de MARE RISC din Primul Război Mondial!
S-a stins marele actor al României. Drum lin, maestre! Nu te vom uita niciodată
România se scufundă economic. Românii vor simți în buzunar
Imagini incendiare cu Babs, fosta iubită a lui Dorian Popa în Dubai. Bruneta de 41...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Tavi Colen, mărturisiri despre trădarea din trupa Talisman. Artistul nu îl poate uita Alin Oprea....
Monica Anghel a slăbit 40 de kilograme! Cântăreaţa, motivul din spatele acestei schimbări radicale: "Am...
BANCUL ZILEI. - I-am dat împrumut unui amic 200 de lei, dar văd că nici...
O operațiune riscantă în Primul Război Mondial. Manifeste cărate sub salteaua primului ministru
×